Klasik Gitar

Klasik gitar, telli müzik aletleri grubunda yer alan gövde, sap ve tel donanımlarından meydana gelen akort burguları, kafa kısmı, üst eşik, klavye, perdeler, perde demirleri donanımları, ses deliği ve alt eşik gibi bölümlere sahip olan oldukça popüler ve yaygın olarak rağbet gören eğlenceli anların vazgeçilmez müzik aletlerinden biridir. Bu gitar türü aslında diğer gitar türlerinin ve modellerinin atası şeklinde genellenebilmektedir. Gitarın bölümlerinden gövde kısmının ortasında yer alan ses deliği olarak adlandıralan yuvarlak şekilde dairesel bir biçimde bulunan boşuk sayesinde gitarın donanımındaki teller parmak veya pena yardımıyla titreşime geçerek etki sağlandığında gövde kısmının içinde bulunan o boşlukta hava titreşmekte ve oluşturulan ses çıkış noktası olarak aynı yuvarlaktaki boşluktan farklı ses ve tını özellikleri ile geri çıkar. Klasik gitarlardaki kalın 3 tel ipek üzerine sarımlı çelik formda iken, diğer 3 tel donanımı ise ince olarak naylon özelliğindedir. Farklı kullanım teknikleri ile birlikte gitarlarda çok farklı harmonik ve ritim seçenekleri oluşturulabilmektedir. Yoğunluklu olarak Flamenko kültürü ve klasik müzik tarzı alanlarında bu müzik aletleri kullanılmaktadırlar.

Klasik gitarların tarihsel sürecine doğru bir yolculuk yaparak incelediğimizde, 16. yüzyılda ortaya çıkan gitar formundaki ürünler 4 çift tel donanımına sahip olmaktaydı, daha sonra 5 çift tel donanımı eklendi ve bu gitarların akort donanımı düzenleri (A, D, G, B, E) biçiminde düzenlenmeye başlandı. Daha sonra bu gitar İspanyol gitarı adını alarak kendisine yer buldu. Bu yüzyıllar içerisinde Rönesans döneminde yine bu gitarlar Rönesans gitarı ve barok gitarı gibi adlarla da nitelendirilmektedirler. İlerleyen zamanlarda 18. yüzyıl döneminin sonlarına doğru 6 çift tel donanımı eklenmesiyle birlikte artık akort olarak günümüzdeki akort düzeni ile çalınımı gerçekleştirilmektedir. Bu gitar türünün günümüzdeki halini alması 1860 yılında 19. yüzyıl evresinde Antonio Torres’in klasik gitarda düzenlemeler yapmasıyla birlikte modern olarak bir görünüme ve yapı özelliklerine kavuşmuş modern klasik gitar halini almıştır. Gitarın ön kısmının yapımında ladin ağacı, kızılağaç ve sedir ağacından, sap bölümünün ön kısmı gül ağacı veya abanoz ağacından, arka kısmı ise meşe ve akçaağaçtan üretilebilmektedir. Tel donanımları bağırsak veya naylon formlarda üretilebildiği gibi metal tel donanımları da kullanılarak geniş ve gür ses performansları elde edilmektedir. Bu gitarların çalım tekniği özellikleri ve repertuvar özellikleri diğer gitar türü olan müzik aletlerinden farklıdır. 


Klasik Gitar Fiyatları

Klasik gitar fiyatları, günümüzde birçok enstrüman üreticisinin farklı tekniklerle birlikte farklı marka ve model seçeneklerini sunmasıyla doğru orantılı olarak değişebilmektedir. Klasik gitar konusunda başlangıç seviyesi için bütçenizi zorlamayacak düzeyde olan, hatta sadece klasik gitar alanına yoğunlaşmış olan üreticilerin üretimini yaptığı ürünler tercih edilebilir. Klasik gitarlar çocuk ve yetişkin düzeyde kullanımlar için oldukça çeşitlilik içeren bir müzik aletleri grubuna sahiptir. Bu gitarların üretimindeki ham madde ve bileşenlerindeki donanımlar ile el işçilikleri faaliyetleri fiyatlarını doğrudan etkilemekte olup, uygun fiyata sahip yüksek performanslı ürünlere kullanım alanınızı belirleyerek sahip olabilirsiniz. Öncelikli olarak kullanım alanınızı belirlemeniz sizlerin yararına olacaktır. Klasik gitarlar sağladıkları güzel tonlar ve ses özellikleri ile müzik anlayışınızı değiştirebilecek bir enstrüman özelliğindedir. Kullanımı ile birlikte keyifli anlar yaşayarak bu deneyimi gerçekleştirmek neden mümkün olmasın ki? O zaman başlangıç seviyesi klasik bir gitar temin ederek başlayabiliriz…

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR