Ukulele

Ukulele, müzik enstrümanları arasında telli müzik aletleri sınıfına dahil olan bir müzik aleti türüdür. Tarihi süreç açısından bir inceleme ve değerlendirme yapacak olursak eğer ukulenin Portekiz menşeili bir müzik enstrümanı olduğunu fark ederiz. Ukulenin dönüşen ve gelişen tarihi süre zarfında, 19. yüzyıl dönemi içerisinde Portekiz’in Madeire adaları olarak adlandırılan bölgesinden olmak üzere bu bölgenin yerli halklarından olan Portekizli göçmen kişiler aracılığı ile geliştirildiği bilinmektedir. Ukulele müzik aletinin atasının benzer özelliklerde olan ‘’Cavaquinho’’ ve ‘’Rajao‘’adında müzik enstrümanları olduğu kabul edilmekle birlikte Portekizli olan Jose do Espirito Santo ile Augusto Dias’’ ve ‘’Manuel Nunes adında marangozluk mesleği yapan 3 göçmen tarafından yapıldığı yani müzik aletinin ortaya çıkartıcısının, yaratıcısının bu isimler aracılığı ile olduğu bu yönde kabul görmektedir. Bu şirin müzik aleti ‘’Hawaii’’ halkı tarafından büyük bir kabul görmüşlük, beğeni, coşku, heyecan ve ilgiyle karşılanmış bu yönde insanlar üzerinde etkili olarak popüler özellikte olan bir müzik aleti haline gelmiştir. Hawaii ülkesinin yöneticisi kralı olan ‘’Kalakaua’’ bu enstrüman ile öncelikli olarak yakından ilgilenerek, destek vererek ve bu şirin müzik aletini törenlerde yoğunluklu bir biçimde kullandırtarak müzik aletleri arasında daha da tanınır hale getirmiştir. Böylelikle bu enstrüman Hawaii müzik tarihinde ve kültüründe gelişen süreç içerisinde önemli derecede bir konum elde etmiştir. Hawaii ülkesinde bu müzik aletinin kullanımı sırasında klavye donanımının üstünde, kullanıcının parmaklarını hızlı bir şekilde hareket ettirmesi sonucunda bu müzik aletine zıplayan pire manasına gelen ‘’Ukulele’’ ismi verilmiştir. Bu çalgı aletlerinin tel donanımları genelde kirişten ve naylondan üretilmekte olup ‘’Uke’’ biçiminde kısaltılarakta söylenebilmektedir. Bu müzik aleti farklı nitelendirme ve benzetmelerle aynı gitar görünümü baz alınarak aynı zamanda seyahat gitarı olarak da adlandırılmaktadır. Ukulele müzik aletleri kendi içerilerinde genel çeşitlemelerde 4 farklı boy ve tip özelliklerine ayrılmaktadırlar. Ukulele çeşitleri yaygın kullanımlarda soprano ukulele ile konser (concert) ukulele, tenor ukulele ve bariton ukulele olarak isimlendirilmekte ve sıralanmaktadırlar. 
Soprano ukulele: Geleneksel Hawaii ukulelesi olarak 15 perdeli ve 53 cm boy özelliğine sahip olan ukulele müzik aletidir.
Konser (concert) ukulele: boyun20 perdeli olarak sopranoya oranla büyük yapıda olan 58 cm boy özelliğine sahip yüksek ton özellikli ukulele müzik aletidir.
Tenor ukulele: Çok perdeli klavye özelliğine sahip olarak 66 cm boy özelliğinde, geniş bir hacim yapısına ve oldukça zengin bir ses aralığı özelliğine sahip olan ukulele müzik aletidir. 
Bariton ukulele: Oldukça büyük yapıda olan 76 cm boy özelliğine sahip olarak kalınlaşma derecesi, tel uzunluk boyu ile gövdenin bölümünün büyümesi sonucunda kalınlaşma özelliği olan ukulele müzik aletidir. 
Ukulele çalgı aletinin akort düzeni ‘’G, C, E, A’’ veya ‘’A, D, F, B’’ tarzı biçiminde olmaktadır. Tellerin ‘’G, C, E, A’’ akort düzeni olarak ( Sol –  Do – Mi - La ) şeklinde sıralanmış bir biçimde olduğu akort düzeni sistemine ‘’C’’ akort düzeni adı verilirken, diğer şekilde olan ‘’A, D, F, B’’ tel akort düzeni sisteminin ( La – Re -  Fa# - Si ) biçiminde sıralanmış olduğu sisteme ‘’D’’ akort düzeni ismi verilmektedir. Ukulele müzik aletleri ahşap yapıda üretilirken bu çalgı aletlerinin yapımlarında maun ve koa ağaçları yoğun bir şekilde tercih edilmektedirler. Maun ağacından yapılmış olan ukulele türleri yumuşak ton özelliklerinde olurken koa ağacından üretilmiş olan modeller daha gür ton özelliklerindedir. Ahşap yapı da olan ukulele müzik aletlerinin metal özelliklerde yapılmış olan modelleri de bulunmaktadır. İhtiyacınıza yönelik olan ukulele modellerine farklı fiyat ve performans seçenekleri ile başlangıç seviyesine uygun olan ukulele modelleri ile başlayabilir ve bu anlamda eğlenceli ve hoş zamanlar geçirebilirsiniz. Herşeye rağmen; sağlıcakla, mutlulukla ve müzikle kalabilmeniz dileğiyle.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR