Trompet

Üflemeli ve nefesli enstrümanlar arasında oldukça köklü bir geçmişe sahip olan trompet hakkında önemli bilgileri ve bilinmesi gereken unsurları kapsamlı bir şekilde sizlere aktarmak istiyorum. Öncelikle trompetin kullanım alanlarından bahsedelim. Trompet yapısı itibari ile oldukça çeşitli amaçlarla kullanılabilen bir enstrüman olarak geçmişten bugüne karşımıza çıkmıştır. Askeri borazan olarak kabul ettiğimiz fakat dini, spor, orkestra ve daha birçok alanlarda değerlendirilen bir enstrüman olmuştur. Fakat M.Ö. 1480 yıllarına uzanan tarihi ile Mısır topraklarında askeri birlikleri yönlendirmek amacıyla düzenli bir ordu için oldukça önemli rol oynadığı bilinmektedir. Ayrıca kullanım alanları arttıkça geliştirilen ve her ne olursa olsun kendine özgü yapı ve ses özellikleri önemli ölçüde kaybetmeden günümüze dek gelen sayılı enstrümandan biridir.

Trompet iki ana sınıfta değerlendirebileceğimiz üflemeli ve nefesli enstrümandır. Natural olarak adı geçen boru trompet ve kromatik trompet olarak ayrışmaktadır. Kromatik trompet ise pistonlu modellere verilen isimdir. Boru model ise pistonsuz trompet olarak günümüzde adlandırılmaktadır. 1826 yıllarında iki Alman tarafından boru trompete 3 adet pistonun eklenmesi ile birlikte hem ses çeşidi artmış hem de oldukça verimli bir şekilde daha geniş alanlarda değerlendirilmiştir. Pistonlu yani kromatik trompet modelleri ağızlık yani bek adı verilen kısım ile başlar. Sonrasında ise ana gövdesi yani silindir yapıya sahip sarmal boru hattı, pistonlar, küçük parmak kancası, su ventili ve kalak ile donatılmıştır. Ayrıca sürdin adı verilen susturucu çeşidi sayesinde cazz havası katılarak orkestralarda dahi icra edilmektedir. Sürdin yani trompet susturucu modeli sese direkt etki etmekte ve farklı dokunuşlara sahip susturucu modelleri bulunmaktadır. Günümüzde değerlendirebileceğiniz susturucu modelleri ile elde edilen sese önemli dokunuşlar yapabilir elde edilen icralara kendi amaçlarınız odağında şekillendirebilirsiniz. Birçok açıdan ele aldığımız trompet hakkında ilgili kişiler için oldukça önemli olan marka ve model tercihi konusunu yazımızın devamında yer alacak olan trompet fiyatı başlığı altında cevaplamaya çalışacağım.

Trompet Fiyatı

Trompet fiyatı 1300 Türk lirasından başlayarak 30, 40 hatta 50 bin Türk Lirasına ulaşabilmektedir. Hatta özel üretilebilen çok daha maliyetli modelleri de mevcuttur. Fakat başlangıç düzeyleri dahi ne yazık ki belirli maliyete sahiptir. Bunun en büyük sebebi yapısında değerlendirilen malzeme ve ürünün nadir olarak değerlendirilmesidir. Nadir olarak değerlendirilen tüm ürünlerin üretimi özel olarak ayrıca yapılmakta yani seri üretimin dışında kaldığı için maliyetli olmaktadır. Fakat günümüzde trompet modellerinin maliyetini en çok arttıran en önemli unsurların başında ise kaplamaları gelmektedir. Günümüzde bakır, krom, pirinç, gümüş ve hatta altın ürünlerinin değerlendirildiği trompet modelleri bulunabilir. Bu sayede oldukça geniş fiyat aralığı ortaya çıkmaktadır. Mutlaka kullanım amacınız başta olmak üzere kullanım alanınız, kullanım düzeyiniz ve maddi imkanlarınız odağında ürünü değerlendirerek profesyonel tedarik noktalarından sizlerin amaçlarına uzun vadede cevap verebilecek kaliteli trompet modellerini temin etmelisiniz. 

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR